Siekane kotlety z czerwoną papryką i szczypiorkiem

Skład na 4 porcje: ● Podwójny filet z kurczaka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 400 g pieczarek, 2 czerwone papryki, cebula, masło, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz, papryka mielona, suszona bazylia, olej.

Reklama

Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 4,90 zł

Filet z kurczaka myję, osuszam i drobno siekam. Papryki przekrawam na pół i, po usunięciu gniazd nasiennych, razem z cebulą i pieczarkami kroję w kostkę. Pieczarki podsmażam na oleju, a cebulę ma maśle. Szczypiorek siekam.

Do miski przekładam mięso, dodaję paprykę, podsmażone pieczarki z cebulą, szczypiorek, żółtka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Dokładnie mieszam. W drugiej misce ubijam na sztywno pianę z białek i dodaję do masy, mieszam.

Na rozgrzany olej wykładam porcje mięsa, formuję w kształt kotletów i smażę z obu stron. Kotlety osączam na papierowych ręcznikach.

Bożena Ziarno, Węgrce

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej