Skrzydełka w chrupiącej panierce

Składniki na 4 porcje: 1 papryczka chili, tymianek, 1 kg skrzydełek, sól, pieprz, 1 łyżka curry, 500 ml kefiru, 4 ząbki czosnku, mąka kukurydziana, olej, 20 dag kwaśnej śmietany, 10 dag sera z pleśnią, 2 łyżki majonezu, 10 małych pomidorków (np. rzymskich), sól, pieprz

1. Papryczkę chili umyj i osusz, a potem rozkrój, pozbaw nasionek i drobno posiekaj. Opłucz i otrzyj 3 gałązki tymianku. Skrzydełka opłucz, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz. Natrzyj solą, pieprzem oraz curry w proszku.

2. W większej misce wymieszaj kefir z posiekaną papryczką chili oraz tymiankiem. Dodaj 2 przeciśnięte przez praskę lub obrane i posiekane ząbki czosnku. Do przygotowanej marynaty włóż skrzydełka. Odstaw do lodówki na 12 godzin.

Reklama

3. Do głębokiego talerza wsyp 1-2 szklanki mąki. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Skrzydełka wyjmuj z marynaty, panieruj w mące i smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

4. Śmietanę utrzyj z pokruszonym serem i majonezem. Dopraw resztą czosnku, solą oraz pieprzem. Dip dowolnie udekoruj, podawaj do smażonych skrzydełek.

Czas ok. 40 min; porcja – 590 kcal, cena 5 zł.

Dodaj płatki

Jeśli chcesz, by twoja panierka przypominała w smaku tę z popularnych fast foodów, dodaj do mąki kilka łyżek lekko utłuczonych płatków kukurydzianych (bez cukru). Efekt z pewnością cię zaskoczy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej