Skrzydełka w curry

Składniki na 6 porcji: 12 skrzydełek, 1 kg ziemniaków, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy, 2-3 łyżki miodu, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, olej.

1 Skrzydełka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na ósemki lub w grubsze paski.

Reklama

2 Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Wymieszaj w misce z curry, kurkumą oraz płynnym miodem (może być sztuczny). Wlej kilka łyżek oleju. Całość utrzyj starannie, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mieloną słodką i ostrą papryką.

3 Do miski z przygotowaną marynatą włóż skrzydełka. Wymieszaj, odstaw na 30-40 minut. Blachę  do pieczenia wyłóż pergaminem. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni.

4 Skrzydełka wyjmij z marynaty, rozłóż na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości mięsa (około 60 minut). Do tej samej miski z marynatą włóż ziemniaki, wymieszaj starannie, żeby wszystkie kawałki pokryły się przyprawami.

5 Po około 15 minutach pieczenia do skrzydełek dołóż ziemniaki. Co 20 minut wyjmij blachę i przewróć mięso oraz ziemniaki na drugą stronę, aby równo się dopiekły. Danie dowolnie ozdób.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej