Śledź po japońsku i w oleju z czarnuszką

Śledź po japońsku: • 1/2 kg solonych matiasów• 4 łyżki sosu sojowego ciemnego • 1 łyżka octu ryżowego • 1 łyżeczka cukru • 2 cm świeżego imbiru • 1 pęczek szczypioru. Śledź w oleju z czarnuszką: • 1/2 kg solonych matiasów • 300 ml oleju lnianego • 2 białe cebule • świeżo zmielony pieprz • 2 łyżeczki czarnuszki.

Reklama

Płaty śledziowe wypłucz, pokrój w około 2-centymetrowe kawałki i włóż do słoika. Do śledzi po japońsku przygotuj zalewę z sosu sojowego, octu, cukru, poszatkowanego drobno imbiru i szczypioru. Zalej nią śledzie i włóż na co najmniej 24 godziny do lodówki.

Drugą porcję śledzia zalej olejem wymieszanym poszatkowaną cebulką, czarnuszką i pieprzem. Olej powinien całkowicie zakrywać rybę. Tak przygotowane śledzie mogą postać w lodówce nawet dwa tygodnie.

• 20 minut+ czas odstawienia • dla 4 osób • cena ok. 20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Show
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej