Śledzie smażone w octowej zalewie

•10 świeżych śledzi (sprawionych) •mąka •olej do smażenia. Zalewa: •5 szkl. wody •1 szkl. octu 10 proc. •8 łyżek cukru •2 łyżeczki soli •2 łyżeczki pieprzu kolorowego •6 listków laurowych •8 ziarenek ziela angielskiego •2 ząbki czosnku •1-2 marchewki •1-2 cebule; przyprawy:•sól, pieprz.

Reklama

1 Śledzie myję, osuszam, posypuję solą i pieprzem. Mąkę rozrabiam z wodą na gęste ciasto naleśnikowe. Panieruję w nim ryby. Następnie smażę je z obu stron na gorącym oleju. Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

2 Do garnka wlewam wodę, wsypuję cukier i sól. Dodaję listki laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz i pokrojony czosnek. Cebule i marchewki obieram, kroję w plasterki, dodaję do zalewy.

3 Zalewę doprowadzam do wrzenia, dolewam ocet. Ponownie gotuję. Śledzie układam w słoikach. Od razu zalewam gorącą marynatą. Zakręcam słoiki i po wystudzeniu wstawiam na noc do lodówki.

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gd.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej