Śledzie w ziołach

Składniki na 6 porcji: 1/2 kg śledzi, 3 łyżki posiekanych mieszanych ziół, np.: koperku, natki pietruszki, 2 łyżki przyprawy do ryb, 2 cebule, 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 cytryna, pieprz, ostra papryka, 1 listek laurowy, 250 ml oleju. Do dekoracji: plasterki cytryny, gałązki świeżego koperku.

1. Śledzie solone zanurz w wodzie lub mleku (na godzinę lub dłużej), a następnie opłucz. Jeśli śledzie mają skórę, ości i kręgosłup, wyfiletuj je, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze porcje.

Reklama

2. Obydwie cebule obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Następnie połącz ją z siekanymi świeżymi ziołami, przyprawą do ryb w proszku, pokruszonym listkiem laurowym, musztardą francuską z całymi ziarenkami gorczycy, płaską łyżeczką mielonej ostrej papryki oraz olejem i wszystko wymieszaj.

3. Pokrojone na kawałki śledzie przełóż do zakręcanego słoika, a następnie zalej je wcześniej przygotowaną ziołową zalewą.

Zakręć słoik i odstaw go w chłodne miejsce na godzinę lub dłużej. Śledzie ziołowe najlepiej smakują następnego dnia, gdy przez noc pozostaną w chłodnym miejscu.

4. Śledzie w ziołach podawaj z jasnym lub ciemnym pieczywem z masłem czosnkowym, udekorowane cienkimi plasterkami cytryny oraz gałązkami świeżego koperku.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 25 minut. Porcja: 330 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej