Śledziki na ostro

Składniki na 8 porcji: 1 kg płatów śledziowych w ostrej zalewie, 4 duże cebule, 1 jabłko, 1 mały przecier pomidorowy, pół szklanki wody, 1 łyżeczka przyprawy do grilla, sól, pieprz, Vegeta, olej.

1. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij pokrojoną w piórka cebulę oraz cienkie plasterki jabłek.

2. Przecier pomidorowy rozcieńcz z wodą i dolej do cebuli. Dopraw składniki solą, pieprzem, Vegetą oraz przyprawą do grilla. Całość zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Reklama

3. Ostrym nożem zeskrob z filetów skórkę, a następnie pokrój śledzie na małe kawałki. Ułóż je w salaterce na przemian z przestudzoną cebulką w sosie pomidorowym. W ten sam sposób rozłóż kilka warstw.

4. Gotową przystawkę udekoruj np. natką pietruszki.

Józef Smoliński z Koronowa

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Super TV

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej