Śledziowa piramidka

Składniki: placek: 0,5 kg ziemniaków, cebula, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. Sałatka: 20 dag śledzi, 2 jabłka, czerwona cebula, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

Ziemniaki i jedną cebulę zetrzyj na drobnej tarce jarzynowej, odstaw na chwilę. Zlej cały powstały po tarciu sos. Ziemniaki połącz z jajkami i mąką. Dolej sos. Dopraw solą i pieprzem, usmaż placuszki o średnicy ok. 10 cm. Śledzie wymocz w mleku, pokrój na małe dzwonka. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, jabłka (bez obierania ze skórki!) w plasterki. Połącz wszystko ze śmietaną, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny, Sałatkę podawaj na plackach ziemniaczanych. Udekoruj zieloną pietruszką lub koperkiem.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej