Śledziowa przekąska

Składniki dla 4 osób: Śledź: 6 filetów śledziowych à la matias • marynowane pieczarki • pomidor • 6 jajek • szczypior • liście sałaty. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego • 3 łyżki majonezu • 3 ząbki czosnku • sól • pieprz.

1 Filety umyj, zalej bieżącą wodą, zmieniaj ją kilkakrotnie. Mocz śledzie trzy godziny lub nieco dłużej. Pod koniec możesz zamiast w wodzie moczyć śledzie w mleku.

Jajka włóż do zimnej wody, gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Pieczarki pokrój w ćwiartki. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę, wyjmij pestki, miąższ pokrój w kostkę. Sałatę umyj, układaj na ręcznikach papierowych. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, połącz z pozostałymi składnikami sosu.

Reklama

2 Na półmisku ułóż liście sałaty, na nich sos. Śledzie przekrój wzdłuż. Jajka owijaj paskami śledzi, układaj na sosie, udekoruj pomidorami.

CZAS: około 3 godzin

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej