Smalec z suszonymi grzybami oraz cebulką

●400 g słoniny ●ok. 10 g suszonych grzybów – podgrzybków lub/i borowików ●cebula ●sól, tymianek do smaku

Reklama

1. Słoninę pokrój w kostkę lub zmiel w maszynce do mięsa. Zacznij ją topić w garnku o grubym dnie na średnim ogniu.

2. W międzyczasie w blenderze zmiel suszone grzyby na puder. Po około 10 minutach, gdy słonina częściowo się już wytopi, dodaj grzybowy proszek, pokrojoną w piórka cebulę, sól i tymianek. Zmniejsz ogień i smaż, aż słonina się całkowicie wytopi, mieszając od czasu do czasu. Następnie zestaw z ognia. Przestudź.

3. Gdy smalec zacznie zastygać, zblenduj go na gładko. Przełóż do kamionkowego naczynia (lub innego, np. szklanego) i odstaw do ostygnięcia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej