Sosy do drobiu na ciepło i na zimno

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Chrzanowy z pomarańczą

Obierz i drobno zetrzyj 5 kwaskowych jabłek. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny. Potem wymieszaj z 1/2 szklanki startego chrzanu (ze słoika). Pomarańczę sparz i wytrzyj do sucha. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do chrzanu z jabłkami. Przypraw do smaku solą oraz cukrem.

Reklama

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Serowy z oliwkami

Do miseczki włóż 20 dag miękkiej fety. Dodaj 1 szklankę gęstego jogurtu naturalnego. Utrzyj na gładką, jednolitą masę.

Dołóż 3 łyżki posiekanej natki oraz kilka zielonych oliwek pokrojonych w kosteczkę. Przypraw do smaku startą skórką cytrynową oraz solą i białym pieprzem.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Cebulowy na śmietanie

Dwie duże cebulę obierz, drobniutko posiekaj, podduś na 3 łyżkach masła. Kiedy cebula będzie miękka i szklista, oprósz ją łyżką mąki. Krótko zasmaż.

Potem cały czas mieszając, wlej 1/2 szklanki bulionu drobiowego oraz 1 szklankę śmietany kremówki. Gotuj jeszcze 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Przypraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj na gorąco.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Bananowy z ostrym curry

W garnku zagotuj 2/3 szklanki śmietany kremówki. Obierz i zmiksuj 2 niewielkie banany. Skrop je sokiem z cytryny. Następnie dodaj do śmietany i mieszając gotuj dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Przypraw go na pikantnie solą, pieprzem, mielonym imbirem oraz ostrą przyprawą curry.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej