Spaghetti bolognese na ostro

Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych, podając nowe wykwintne dania na bazie makaronu? Wypróbuj nasze przepisy.

Składniki: paczka makaronu spaghetti, 1/2 kg mielonego mięsa, cebula, ząbek czosnku, przecier pomidorowy, łyżeczka ziół prowansalskich, oliwa, sól, pieprz, chili

Reklama

Przygotowanie: Do gotującej się wody wlej 2 łyżki oliwy i wsyp sól. Ugotuj makaron al dente. Na oliwie podsmaż mięso. Drobno posiekaj cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz je ze skóry i pokrój.

Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj kawałki pomidorów i zioła prowansalskie. Przypraw solą, pieprzem i chili do smaku. Następnie duś pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie sos zmiksuj i dopraw. Dodaj mięso i wymieszaj. Sos podawaj z makaronem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo
Więcej na temat:

Zobacz również

  • „Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie” – pierwsza autorska książka Zuzy Zak wydana nakładem wydawnictwa Egmont. To propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, którzy nie... więcej