Spaghetti z kurczakiem, pomidorami, kaparami i natką

Składniki: ● op. makaronu spaghetti ● mała pierś kurczaka ● 300 g pomidorów ● łyżka oleju/masła ● ząbek czosnku ● papryka w proszku ● 1/2 łyżki sosu sojowego ● sól i świeżo zmielony pieprz ● 1/3 łyżeczki suszonego oregano ● łyżka oliwy ● 2 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie) ● 3 łyżki kaparów ● pęczek natki ● ewentualnie skórka z cytryny do posypania

2-3 porcje, przygotowanie ok. 15 minut, porcja: 330 kcal, cena: 5-6 zł.

Reklama

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie (4 łyżki wody zostaw po odlaniu). Gdy makaron się gotuje, przygotuj sos.

SOS. Pokrój mięso w drobną kostkę. Sparz, obierz, pokrój pomidory. Na rozgrzanym oleju podsmaż 10 sek. czosnek. Dołóż mięso, sos sojowy, dopraw solą, pieprzem, papryką, oregano. Smaż ok. 2 min, aż mięso przestanie być surowe. Dodaj pomidory, kapary, oliwę, duś 2 min. Do sosu dodaj wodę z gotowania. Chwilę podgrzej. Nałóż na osączone spaghetti, posyp natką, ew. skórką z cytryny i serem.

Sos cebulowo-serowy: Prosty do zrobienia, a polubią go wszyscy! Dobrze pasuje do samego spaghetti, jak również do dania z głównego przepisu.

W rondlu rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną cebulę. Posól, wlej szklankę bulionu, zwiększ ogień i zredukuj sos o połowę, mieszając. Dodaj łyżkę masła oraz ok. 50 g startego twardego sera (np. parmezanu), włóż ugotowane spaghetti (samo lub z dodatkami z głównego przepisu) i wymieszaj. Możesz posypać prażoną cebulką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej