Spaghetti z warzywami

Składniki na 4 porcje: 25 dag makaronu spaghetti, 20 dag kiełbasy, 2 marchewki, po 1 czerwonej i żółtej papryce, olej, 1 cukinia, 1 cebula, sól, 1/2 szklanki bulionu, pieprz, 50 dag pomidorów z puszki, 5 dag sera żółtego, papryka.

1 Makaron wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 10 minut. Odcedź na sicie. W tym czasie kiełbasę pokrój w plasterki. Marchewki oczyść, opłucz i osusz, posiekaj. Umyj i pozbaw gniazd nasiennych papryki. Miąższ pokrój na duże kawałki.

Reklama

2 Cukinię wyszoruj starannie, pokrój w cieniutkie plasterki. Obraną cebulę poszatkuj drobno. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę z kiełbasą, krótko przesmaż. Dodaj marchewkę. Smaż razem 5 minut. Na koniec dodaj paprykę i cukinię. Ogrzewaj, mieszając, kolejne 5 minut.

3 Makaron połącz z wa rzywami i kiełbasą, dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej bulionem. Dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą. Wierzch zapiekanki posyp startym na tarce żółtym serem. Zapiekaj 15-20 minut w temp. 180 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej