Spaghetti ze szpinakiem, pomidorami i parmezanem

Składniki na 4 porcje: 600 g szpinaku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 400 g pomidorków koktajlowych, 400 g makaronu spaghetti, sól, 4 łyżki oliwy, czarny pieprz, mielona słodka papryka, 100 g orzeszków piniowych, 50 g startego parmezanu, grube wiórki parmezanu do dekoracji

Przygotowanie: Szpinak oczyść, opłucz. Cebule obierz i posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. W garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć szpinak, gotuj 2 min, odcedź i dokładnie osącz na sitku.

Reklama

Spaghetti ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i szpinak. Duś 4 minuty, stale mieszając. W połowie duszenia dodaj pomidorki. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Makaron odcedź, osącz na sitku i wymieszaj z duszonymi warzywami i drobno startym parmezanem. Przed podaniem posyp grubymi wiórkami parmezanu i uprażonymi orzeszkami pinii.

Czas przygotowania: 40 minut 640 kcal/1 porcja

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej