Spreewaldzka zupa ziemniaczana - w 105 minut

Zdjęcie

Smacznego   /123RF/PICSEL
Smacznego  
/123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:


- 1/2 kg peklowanego i lekko wędzonego schabu,
- pęczek włoszczyzny,
- 10 g mieszanych grzybów suszonych,
- kg ziemniaków,
- 125 g ogórków konserwowych,
- 100 g wędzonego boczku,
- cebula,
- 3 łyżeczki bulionu warzywnego,
- ewentualnie kilka kropel oleju lnianego

Reklama

Przygotowanie:


Włoszczyznę pokroić na duże kawałki i razem z mięsem umieścić w garnku, zalać 1,5 litra wody. Zagotować i gotować około 45 minut.

Grzyby namoczyć w 120 ml gorącej wody przez około pół godziny. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.

Mięso wyjąć, wywar przecedzić. Ziemniaki włożyć do wywaru i gotować 30 minut pod przykryciem. Ze schabu wyciąć kość.

Ugotowane mięso i warzywa pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, grzyby drobno pokroić (wodę, w której były namaczane zachować). Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na patelni na chrupko, dodać cebulę, przesmażyć.

Wodę spod grzybów wlać do ziemniaków. Ziemniaki w rosole rozgnieść (nie miksować!). Zupę zagotować. Doprawić solą, pieprzem bulionem instant. Dodać schab, warzywa i grzyby i gotować 2-3 minuty.

Dodać boczek z cebulką i ogórki. Ewentualnie dodać kilka kropel oleju lnianego.

Czas przygotowania: 105 minut.

Jedna porcja zawiera 2140 kJ/511 kcal.


Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Smacznego
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej