Stek z tuńczyka z sezamem

• 1 stek z tuńczyka (600 g) • 1 łyżka jasnego sezamu • 1 łyżka ciemnego sezamu • oliwa do smażenia • 1 biała rzodkiew • kilka liści sałaty • kilka plasterków ogórka • kilka pomidorków koktajlowych Sos: • 4 łyżki sosu ostrygowego • 3 łyżki sosu sojowego • 2 łyżki wody • 1 cebulka dymka ze szczypiorem

Tuńczyk to bogate źródło witaminy B3, która pomaga na kłopoty z kojarzeniem. Stek z ryby zawiń w przezroczystą folię, zwiń w rulon i włóż do lodówki na godzinę. Odwiń folię i obtocz rybę w sezamie (jasnym i ciemnym). Smaż tuńczyka na rozgrzanej oliwie po półtorej minuty z każdej strony. Potem pokrój na kawałki długości ok. 1 cm. Przygotuj sos: wymieszaj jego składniki i dodaj posiekaną dymkę. Na talerzach rozłóż liście sałaty, plasterki ogórka, ćwiartki pomidorów i ułóż na nich kawałki ryby. Posyp startą rzodkwią.

• 10 minut + czas odstawienia • dla 4 osób • cena 55 zł

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Show

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej