Steki wołowe

Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier.

Reklama

czas ok. 30 min; porcja – 340 kcal, cena 8,30 zł

1 Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Polędwicę opłucz i osusz. Wytnij cztery steki o grubości 5-6 cm. Posyp je z góry i z dołu grubą warstwą mielonego czarnego pieprzu.

2 Rozgrzej (bez tłuszczu) patelnię z nieprzywierającą powłoką. Obsmaż steki od góry i od dołu po 3 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego i szybko wstaw do piekarnika. Piecz 7 minut (bez obracania).

3 Upieczone steki wyjmij z piekarnika, nakryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut, aby mięso doszło w środku.

4 Gruszki obierz, włóż do garnka. Zalej taką ilością wody, by były przykryte. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i 2-3 łyżki cukru. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Wyjmij, osącz.

Steki ułóż na talerzach, posyp solą, obłóż wiórkami masła. Podawaj razem z gruszkami, dekoruj kolorowym pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej