czas ok. 30 min; porcja – 340 kcal, cena 8,30 zł
1 Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Polędwicę opłucz i osusz. Wytnij cztery steki o grubości 5-6 cm. Posyp je z góry i z dołu grubą warstwą mielonego czarnego pieprzu.
2 Rozgrzej (bez tłuszczu) patelnię z nieprzywierającą powłoką. Obsmaż steki od góry i od dołu po 3 minuty. Przełóż do naczynia żaroodpornego i szybko wstaw do piekarnika. Piecz 7 minut (bez obracania).
3 Upieczone steki wyjmij z piekarnika, nakryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut, aby mięso doszło w środku.
4 Gruszki obierz, włóż do garnka. Zalej taką ilością wody, by były przykryte. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i 2-3 łyżki cukru. Doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut. Wyjmij, osącz.
Steki ułóż na talerzach, posyp solą, obłóż wiórkami masła. Podawaj razem z gruszkami, dekoruj kolorowym pieprzem.