Sycące chili z mieloną wołowiną

Skład na 6 porcji: 700 g mielonej wołowiny, 2 łyżki oliwy, 4 żółtka, 3 kolorowe papryki, ząbek czosnku, duża cebula, 550 ml przecieru pomidorowego, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, szklanka bulionu, 1/2 opakowania mrożonej kukurydzy, szklanka czerwonej fasoli, łyżka sproszkowanego chili, po 1/2 łyżeczki kminku, soli, pieprzu.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Dzień przed gotowaniem chili płuczemy czerwoną fasolę, wsypujemy do dużego garnka lub miski i zalewamy zimną wodą, tak aby całkowicie pokryć ziarenka. Przez noc fasola spęcznieje i podwoi swoją objętość.

2. Następnego dnia odlewamy wodę, w której fasola się moczyła, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 40 minut. Nie solimy, bo fasola będzie twarda, a czas jej gotowania znacznie się wydłuży. Robimy to pod koniec gotowania, kiedy jest już całkiem miękka.

Reklama

3. Na łyżce oliwy krótko przesmażamy mieloną wołowinę, wyjmujemy i odkładamy. Na patelnię wlewamy resztę oliwy, na której smażymy wypestkowane, pokrojone papryki, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek.

4. Dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, bulion, kukurydzę, wszystkie przyprawy i fasolę, chwilę gotujemy. Wrzucamy mięso. Całość dusimy 60 minut, podajemy z pieczywem.

Czas przygotowania: 95 minut. Cena jednej porcji: około 3,50 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji: 527 kcal. Białko: 21 g/ Tłuszcz: 88 g/Węglowodany: 5,7 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej