Szaszłyki drobiowo-warzywne

Składniki na 5-6 sztuk: 1 duża pierś z kurczaka, 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (25 dag), 2 strąki żółtej papryki, 3-4 cebule, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju.

Zdjęcie

Szaszłyki drobiowo-warzywne /123/RF PICSEL
Szaszłyki drobiowo-warzywne
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Do kubeczka wsyp mieloną paprykę, pieprz kajeński, zioła prowansalskie, dodaj miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz olej, wymieszaj. Do miski włóż kawałki kurczaka, zalej marynatą i starannie wymieszaj, aby wszystkie kawałki mięsa były nią pokryte. Przykryj i odstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

2. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Cebule pokrój w grube plastry lub ćwiartki. Na patyczki nadziewaj naprzemiennie kawałki kurczaka, pomidorki, cebulę oraz paprykę.

Reklama

Piecz na średnio rozgrzanym grillu 10-15 minut, od czasu do czasu obracając, aby szaszłyki równomiernie opiekły się ze wszystkich stron, oraz smarując pozostałą marynatą.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 180 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej