Szaszłyki podlewane bulionem

● pierś kurczaka ● 1,5 szklanki bulionu drobiowego, przyprawy: ● sól, pieprz, papryka słodka lub/i ostra, ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn.

Reklama

1 Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C.

2 Mięso pokrój na wąskie paski lub w kostkę. Nasmaruj kawałki bulionem, oprósz solą, pieprzem i innymi przyprawami i odłóż na 30-40 minut do lodówki. Następnie nadziej na drewniane szpadki szaszłykowe namoczone wcześniej w wodzie lub na metalowe szpikulce.

3 Ułóż szaszłyki na grubych aluminiowych tackach do grillowania, a tacki ustaw na blasze. Szaszłyki polej kilkoma łyżkami bulionu (tak, aby spód tacek był zamoczony).

4 Blachę z mięsem wstaw do piekarnika. Piecz szaszłyki do zrumienienia, często obracając i podlewając bulionem. Możesz podać z pieczywem lub z pieczonymi ziemniakami.

SPRÓBUJ TEŻ: Szaszłyki bez dodatku tłuszczu możesz też przygotować z wieprzowiny. Przypraw je np. odrobiną cząbru, czosnku i soli.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej