Szaszłyki wieprzowe

Składniki na 4 porcje: ● pół kg wieprzowiny ● 2 papryki ● 2 cebule ● 2 ząbki czosnku ● papryczka chili ● kawałek imbiru ● 1/4 szklanki oliwy ● sok z cytryny ● sól ● pieprz ● olej

❶ Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki ok. 2 cm, tak samo jak paprykę.

Reklama

❷ Czosnek, imbir i chili drobno posiekaj, zalej oliwą. Dopraw pieprzem, solą oraz świeżym sokiem z cytryny. Wymieszaj na jednolitą masę.

❸ Następnie nadziej na szpadki kawałki mięsa, paprykę i pokrojoną w krążki cebulę.

❹ Polej szaszłyki olejem, po czym upiecz na mocno rozgrzanym grillu.

❺ Przed podaniem skrop potrawę sokiem z cytryny. Podawaj z podpieczonym chlebem.

Czas przygotowania: 45 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 330. Stopień trudności: łatwe.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej