Szaszłyki z indyka z nutką kolendry i sosem kiwi

Składniki na 4 porcje: 80 dag filetu z piersi indyka, 1 słoik marynowanej papryki, 10 dag wędzonego boczku, 3 łyżki oleju Do marynaty: 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżka musztardy, 1/2 łyżki pikantnego keczupu, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżeczki tymianku, 4 ziarenka ziela angielskiego Do sosu: 4 owoce kiwi, 1 cebula, 1 łyżka oleju, curry w proszku, 1 łyżka konfitury morelowej, sól, pieprz cytrynowy i czarny

1. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Mięso przełóż do miseczki. Oliwę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz keczupem, musztardą i octem balsamicznym. Dodaj kolendrę, tymianek i utłuczone ziele angielskie. Mięso polej marynatą.

Reklama

Przykryj i włóż do lodówki na 4 godziny. W tym czasie boczek pokrój w plasterki, a potem na kawałeczki. Paprykę osącz z zalewy, pokrój w grubą kostkę.

2. Cebulę obierz, zeszklij na łyżce oleju, oprósz curry. Zasmaż. Kiwi obierz, potnij na kawałki. Dodaj do cebuli, smaż razem chwilę. Dołóż konfiturę. Połowę sosu zmiksuj. Obie części sosu wymieszaj. Przypraw solą oraz pieprzem cytrynowym.

3. Zamarynowane kawałki mięsa ponabijaj na długie patyczki na przemian z boczkiem oraz papryką. Szaszłyki posyp solą i pieprzem. Smaż 10 minut na 3 łyżkach oleju. Podawaj z sosem kiwi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej