Szaszłyki z kurczaka

Składniki na 6-7 porcji: 1 kg piersi z kurczaka, 4 łyżki soku z cytryny, 6 łyżek oleju, np. rzepakowego, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, bułki, sałata, zielony ogórek, ketchup.

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz, usuń ewentualne włókna i kostki. Pokrój wzdłuż na paski. Oprósz solą oraz pieprzem. Do miski wlej sok z cytryny, dodaj olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Włóż mięso, dokładnie wymieszaj, aby było w całości pokryte marynatą. Odstaw do lodówki na ok. 30 min.

Reklama

2. Paski kurczaka wyjmij z marynaty i nabij na drewniane patyczki zwijając je w harmonijkę. Ułóż na aluminiowej tacce, piecz na mocno rozgrzanym grillu 15-20 min, od czasu do czasu obracając, aby równomiernie opiekły się ze wszystkich stron. Podawaj w bułce ze świeżymi warzywami i ketchupem.

Rada: Z piersi kurczaka można również przygotować pyszne ślimaczki. 4 suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj do nich 1-2 łyżki oleju. Zmiksuj blenderem na gładki mus. 4 pojedyncze piersi z kurczaka staranie umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Posmaruj musem pomidorowym, na każdym kawałku rozłóż plaster szynki parmeńskiej, boczku lub bekonu, zwiń w roladki. Pokrój w poprzek na ok. 2 cm kawałki. Nabij na patyczki do szaszłyków i opiecz na grillu.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 15 minut. Porcja: 160 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej