Szaszłyki z sosem

Składniki na 4 porcje: 60 dag piersi kurczaka, olej, 3 nektarynki, po 2 czerwone cebule, ząbki czosnku i papryczki pepperoni, 40 dag pomidorów z puszki, 5 gałązek tymianku, sól, pieprz, kiełki

1. Piersi opłucz, osusz, a potem pokrój na nieduże kawałki. Nektarynki umyj pod bieżącą wodą, przekrój na ósemki, usuwając pestki.

2.Cebule obierz, jedną pokrój na ósemki, drugą drobno poszatkuj. Czosnek pozbaw osłonek, posiekaj. Umyte pap- ryczki posiekaj w krążki. W rondelku rozgrzej 5 łyżek oleju, przesmaż poszatkowaną cebulę. Dodaj czosnek i papryczki. Chwilę smaż razem. Dodaj posiekane pomidory z zalewą. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu ok. 15 minut.

Reklama

3. Przygotuj patyczki do szaszłyków. Nadziewaj na nie na przemian mięso kurczaka, kawałki cebuli i nektarynek. Przesmaż szaszłyki na 2 łyżkach oleju, a następnie przełóż na pokrytą pergaminem blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut w temp. 200 st.

4. Gotowe szaszłyki ułóż na talerzach. Dekoruj dowolnymi kiełkami (np. groszku). Podawaj razem z pikantnym sosem pomidorowym.

Czas ok. 30 min; porcja – 270 kcal, cena 4,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej