Szaszłykowe ślimaczki

Składniki na 5 porcji: 60 dag schabu, piersi kurczaka lub indyka, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, 2 ząbki czosnku, 15 dag wędzonego boczku w plasterkach lub szynki, np. szwarcwaldzkiej, 2 pęczki natki pietruszki, 6 łyżeczek musztardy np. sarepskiej, olej, np. rzepakowy, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, pokrój w plastry. Każdy plaster przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Do miseczki wlej 6-7 łyżek oleju, dodaj sok z cytryny, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą zalej mięso, przykryj i odstaw do lodówki na całą noc.  

Reklama

2. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Mięso wyjmij z marynaty, każdy plaster posmaruj musztardą. Rozłóż na nich posiekaną natkę pietruszki a na niej plastry boczku. Zwiń formując roladki. Każdą roladkę owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na ok. 3 godziny. 

3. Schłodzone roladki wyjmij z folii i pokrój w plastry. Nadziej je na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Wierzch posmaruj marynatą. Opiekaj na średnio rozgrzanym grillu po ok. 5 minut z każdej strony. 

Rada: Mięso można posmarować zielonym pesto lub pastą z suszonych pomidorów.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 460 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej