Sznycle schabowe w panierce

Składniki na 4 porcje: 60 dag schabu bez kości, 2/3 szkl. tartej bułki,1/2 szkl. mąki, 1 jajko, 4 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, 4 plasterki cytryny, kilka listków botwinki do dekoracji

1. Schab umyj, osusz. Mięso pokrój na 4 plastry. Natnij brzegi w kilku miejscach, aby cienko rozbite mięso nie zwijało się podczas smażenia. Kotlety rozbij tłuczkiem albo tępą stroną noża. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem z obu stron.

Reklama

2. Jajko wbij na talerz, roztrzep z mlekiem. Kotlety z obu stron oprósz mąką. Strzepnij jej nadmiar. Następnie zanurzaj mięso w roztrzepanym jajku i obtaczaj w tartej bułce. Panierkę możesz urozmaicić, dodając 2 łyżki startego parmezanu, mielone migdały albo posiekane zioła, np. koperek albo tymianek.

3. Na patelni rozgrzej olej (a jeszcze lepiej sklarowane masło), smaż na nim sznycle na złoty kolor, po 2-3 minuty z każdej strony. Potem przełóż je na kilkakrotnie złożony papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Kotleciki udekoruj plasterkami cytryny oraz listkami botwinki. Podawaj z gotowanymi ziemniakami oraz surówką z sezonowych warzyw.

Przygotowanie ok. 20 minut 1 porcja ok. 390 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej