Sznycle w omlecie

Składniki na 4 porcje : 8 niewielkich sznycli wieprzowych 2 szkl. mleka 2 średnie cebule 1 bakłażan 2 ząbki czosnku 10–12 jajek 4 łyżeczki masła 4 łyżki oleju sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sznycle opłucz, osusz, lekko rozbij, oprósz pieprzem. Cebule obierz, potnij w piórka, wrzuć do miski. Dodaj mięso. Odlej 1/3 szkl. mleka, resztą zalej sznycle z cebulą. Odstaw na godzinę.

Bakłażan umyj, potnij w ukośne plasterki. Oprósz je solą, odstaw na 20 minut, aby puściły sok. Potem opłucz je, natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprósz ziołami.

Reklama

Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej olej. Zamarynowane kotlety wyjmij, osusz, włóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż po 3–4 minuty z każdej strony. Zdejmij, trzymaj w cieple.

Na tym samym tłuszczu usmaż plasterki bakłażana. Jajka roztrzep z resztą mleka. Posól. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło. Wylewaj po 1/4 masy jajecznej i usmaż 4 omlety.

Na każdym połóż po 2 sznycle i po kilka plasterków bakłażana. Złóż na pół. Udekoruj wg uznania, np. natką pietruszki i cytryną.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej