Szparagi pod beszamelem

Składniki na 4 porcje: 1 kg białych szparagów, 50 dag średnich ziemniaków, 1 mały brokuł, 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka lekkiego bulionu drobiowego albo warzywnego, 5 łyżek startego żółtego sera, sól, biały i czarny pieprz, gałka muszkatołowa, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji, tłuszcz do formy

Rozpływające się w ustach, a jednocześnie sycące i zdrowe danie dla całej rodziny!

Przygotowanie: Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki, pędy obierz. Zwiąż je w pęczek, ustaw główkami do góry w wysokim naczyniu z lekko posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonym wrzątku do miękkości.

Reklama

Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Włóż do lekko posolonego wrzątku. Gotuj 5–10 minut bez przykrycia (zachowają piękny zielony kolor). Wszystkie ugotowane warzywa odcedź i dokładnie osącz. W garnku stop masło. Oprósz je mąką i krótko zasmaż, mieszając.

Do zasmażki wlej bulion, a potem mleko. Cały czas mieszaj składniki sosu trzepaczką. Beszamel gotuj, aż zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji. Sos wymieszaj z serem żółtym. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Ziemniaki oraz brokuły ułóż na spodzie żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu połóż szparagi. Warzywa polej beszamelem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 15–20 minut. Gotowe danie dość obficie posyp czarnym pieprzem. Udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Przygotowanie: 1 godzina i 15 minut; Porcja: 420 kcal;

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej