Szparagowe roladki

Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek pieczywa.

czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 4 zł

Reklama

1 Szparagi opłucz, odetnij stwardniałe końcówki i obierz zdrewniałe łodygi. Ustaw je pionowo w wysokim garnku, zalej wodą. Główki powinny wystawać ponad jej powierzchnię.

2 Do garnka ze szparagami wsyp po sporej szczypcie soli i cukru, doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut. Wyjmij, ostudź.

3 Na desce rozłóż plastry szynki. Na każdym umieść po jednym szparagu. Zroluj dość ciasno, a potem przekrój na pół. Listki rukoli przebierz, odetnij ogonki. Opłucz i starannie osusz.

4 Masło ubij z żółtkami w gorącej kąpieli wodnej. Do rondelka wlej kremówkę, dodaj pokruszony ser. Ogrzewaj, aż ser się rozpuści. Przestudź, wlej do masy żółtkowej. Wymieszaj, dopraw solą i białym pieprzem. Roladki ułóż na kromkach pieczywa. Podawaj z sosem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej