Szpinakowa lazania

Składniki: 15 płatów lazanii, 60 dag mrożonego szpinaku, 35 dag fileta z kurczaka, 27 dag sera fety, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 10 dag żółtego sera, sól, pieprz, klarowane masło, olej. Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, szklanka mleka, żółtko, 2 łyżki śmietany 18 proc., szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 75 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 3,60 zł • Przepis na 6 porcji.

Reklama

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Filet kroję w drobną kostkę, oprószam solą i pieprzem, podsmażam na klarowanym maśle. Cebule, czosnek siekam, podsmażam. Dodaję rozmrożony szpinak, smażę 10 min. Dodaję pokruszoną fetę i mięso. Mieszam, doprawiam.

2. Płaty lazanii gotuję al dente w lekko osolonej wodzie z 3 łyżkami oleju.

3. Robię sos: masło rozpuszczam na patelni, mieszając, dodaję mąkę, potem mleko. Doprowadzam do wrzenia. Dodaję żółtko wymieszane ze śmietaną, gałkę, sól i pieprz.

4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układam warstwami: płaty lazanii i masę szpinakową. Na wierzchu wykładam sos, posypuję startym żółtym serem. Zapiekam w temp. 180°C ok. 20 min.

Aromatyczna lazania przełożona szpinakiem, doprawiona czosnkiem. Krystyna Kołodziejska z Komorowa

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej