Sztuka mięsa w sosie z chrzanem

Składniki na 8 porcji: 1 kg łopatki wołowej 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 cebula 1 por 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 goździki po 5 ziaren ziela angiel. i pieprzu sól i pieprz mielony po 2 łyżki masła i mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. śmietany kremówki 3 żółtka 4 łyżki startego chrzanu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól i pieprz natka do posypania

Mięso umyj, osusz. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, opłucz, pokrój w słupki. Por oczyść, pokrój w krążki. Cebulę obierz, naszpikuj goździkami.

Reklama

W garnku rozgrzej masło. Włóż włoszczyznę, smaż 3 minuty. Potem dodaj naszpikowaną cebulę i przyprawy. Zalej 6 szklankami wrzątku, zagotuj. Włóż wołowinę, ponownie zagotuj. Zanim wywar zawrze, zbierz łyżką cedzakową powstałą pianę. Gotuj około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.

Masło stop, oprósz mąką, zasmaż. Dolej szklankę wywaru z gotowania mięsa, zagotuj. Dodaj roztrzepaną z żółtkami śmietanę i chrzan. Podgrzej.

Przypraw solą, pieprzem oraz sokiem cytrynowym. Mięso pokrój w plastry, polej sosem. Obłóż warzywami z wywaru. Posyp natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej