Szybki barszcz ukraiński

Składniki na 3-4 porcje: 6 buraków, 15 dag fasolki szparagowej, 4-5 ziemniaków, 2 marchewki, litr bulionu, pietruszka, puszka białej fasoli, por, listki laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, sok z cytryny, łyżka mąki, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany.

Warzywa obrać, umyć, osuszyć. Buraki pokroić w kosteczkę lub utrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki, ziemniaki w kostkę, a por w talarki.

Reklama

Warzywa zalać gorącym bulionem. Dodać fasolkę szparagową, listki laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 20 minut.

Śmietankę zmiksować z mąką i kilkoma łyżkami barszczu, wlać do zupy. Zagotować. Dodać osączoną białą fasolę. Przyprawić do smaku.

Nasza rada

Zupa będzie bardziej esencjonalna, jeśli dodamy do niej zakwas buraczany. Podawać z kromką razowca.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej