Szybki krem z dyni na ostro

Składniki: dynia średniej wielkości, ok. 2 kg (najlepsza będzie odmiana hokkaido) ● 3-4 ziemniaki lub bataty ● przyprawy do smaku: imbir, curry, kurkuma, papryka ostra, pieprz ● 3 łyżki oliwy ● pestki dyni do posypania.

1. Dynię pokrój na kawałki i usuń z niej pestki. Jeśli nie jest to dynia hokkaido, obierz ją ze skórki. Dynię hokkaido jemy ze skórką.

2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Reklama

3. Przygotowane warzywa włóż do garnka z rozgrzaną oliwą i duś na wolnym ogniu, mieszając, ok. 10 minut.

4. Dolej wody tak, aby przykryła warzywa. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę na krem.

5. Przypraw świeżo startym imbirem oraz mielonymi przyprawami. Wymieszaj.

6. Podawaj zupę posypaną pestkami dyni. Uwaga: Dynię można też upiec w piekarniku i dopiero potem gotować z innymi warzywami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej