Szynka w cieście chlebowym

Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki żytniej, 1 i ½ szklanki letniej wody, 2 i ½ dag świeżych drożdży, 4 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli. Ponadto: ok. 1 i ½ kg surowej, wędzonej szynki, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżka mleka, sól, pieprz.

Zdjęcie

Szynka w cieście chlebowym /123/RF PICSEL
Szynka w cieście chlebowym
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Do garnka wlej 2 l wody, dodaj 16 dag soli, przekrojoną cebulę, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, włóż szynkę, gotuj ok. 45 min. Wyjmij z marynaty, natrzyj zmielonym pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

2. Do naczynia wkrusz drożdże, dodaj ½ szklanki wody oraz cukier, wymieszaj. Odstaw na ok. 15 min. Na stolnicę  wsyp obie mąki oraz sól.  

Reklama

Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę oraz olej,  wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60- 90 minut.

3. Ciasto ponownie zagnieć a potem rozwałkuj na prostokąt o grubości 2-3 cm. Na środku ciasta ułóż szynkę i zlep jego brzegi.

Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Wierzch posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po 20 min zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 70 min.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 620 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej