Szynka w rumianej skorupce

Składniki na 6 porcji: ok. 1, 8 kg surowej szynki wieprzowej, 1 pęczek włoszczyzny, 1/2 kostki masła, 2 łyżki musztardy, 1 jajko, 5 łyżek bułki tartej, 1 listek laurowy, 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu, sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Włoszczyznę oczyść, warzywa pokrój na kawałki. Włóż do garnka. Dodaj listek laurowy oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu.

Reklama

Zalej 2 litrami zimnej wody. Wodę posól do smaku. Zagotuj. Szynkę dokładnie umyj, włóż do wrzącej wody z warzywami. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut.

Wyjmij, odłóż do wystudzenia. 2Masło utrzyj z musztardą oraz jajkiem. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj na jednolitą masę.

Przypraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Szynkę posmaruj przygotowaną masą.

Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piecz około 30 minut. Podawaj np. z jarzynką.

Przygotowanie: 2 godz. i 30 min; Porcja: 505 kcal; Cena porcji: ok. 5 zł;

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej