Szynka w warzywach

Składniki na 4-5 porcji: 50 dag chudej wieprzowiny, np. z szynki, 3-4 marchewki, strąk czerwonej papryki, 1 cebula, kawałek białej części pora, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, 2 listki laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego lub czarnego pieprzu, sól, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka serka kanapkowego naturalnego, olej z pestek winogron.

Zdjęcie

Szynka w warzywach /123/RF PICSEL
Szynka w warzywach
/123/RF PICSEL

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm. Wymieszaj z musztardą i odstaw na kilkanaście minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju. Dodaj mięso i podsmaż, cały czas mieszając, by cebula i czosnek nie przypaliły się. Marchewkę, paprykę i por pokrój. Dodaj do mięsa.

2. Podlej połową szklanki wody. Wsyp przyprawy i wymieszaj. Przykryj i duś ok. 1 godziny. Mieszaj i sprawdzaj, czy nie trzeba podlać wodą.

Reklama

3. Z mąki i masła przygotuj zasmażkę – do roztopionego w rondelku masła wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Chwilkę podgrzewaj, dodaj serek i wlej do mięsa. Gotuj kolejne 10 minut na małym ogniu. Podawaj z kaszą, ewent. ozdób koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki ● 2 szklanki kaszy gryczanej ● jajko ● 2 cebule ● 20 dag wędzonego boczku ● 50 dag pieczarek ● masło ● ząbek czosnku ● sól i pieprz. Przygotowanie 40 min ✔ Porcja 360 kcal ✔ Przepis... więcej