Tarta na sposób grecki

Składniki na 12 porcji: 60 dag mielonej wołowiny, 50 dag ziemniaków, 1 op. ciasta filo, 20 dag fety, 5 dag marynowanych papryczek pepperoni, 12 dag kwaśnej śmietany, 25 dag pomidorków koktajlowych, 1 cebula, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, 2 łyżki masła, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz do formy.

Reklama

1 Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć ziemniaki, przypraw je solą i pieprzem. Mieszając co jakiś czas, smaż na średnim ogniu ok. 10 min. Ostudź

2 Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso mielone. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Masę dobrze ostudź. Wbij do niej 1 jajko, dosyp bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3 Tortownicę posmaruj tłuszczem, wylep ciastem. Na dno wyłóż przygotowane mięso. Połowę sera feta zmiksuj ze śmietaną i pozostałym jajkiem. Sos przypraw solą, pieprzem i rozsmaruj na mięsie.

4 Na wierzchu rozłóż podsmażone ziemniaki i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 40 min. Pozostały ser feta pokrusz. Papryczki pepperoni osącz z zalewy, pokrój. Składnikami posyp placek 10 min przed końcem pieczenia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej