Tarta półkrucha z wiśniami

Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag masła, jajko, żółtko, 10 dag cukru pudru, 1-3 łyżki śmietany 22-proc., półtorej łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie: 60 dag wiśni (lub opakowanie mrożonych), limonka, pół łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru pudru.

1. Ciasto: masło posiekaj z mąką. Dodaj jajko, żółtko, cukier puder, śmietanę i proszek do pieczenia, energicznie zagnieć (jeśli masło jest twarde, dodaj więcej śmietany, jeśli miękkie – mniej). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż na 30 minut do lodówki (dzięki chłodzeniu ciasto będzie bardziej plastyczne).

Reklama

2. Nadzienie: wiśnie wydryluj, wsyp do rondelka. Limonkę sparz, wierzchnią zieloną skórkę zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach (możesz też cienko obrać skórkę, dokładnie wyciąć spodnie białe błonki i skórkę posiekać). Dodaj do wiśni wraz z sokiem wyciśniętym z limonki. Wsyp cukier puder, wymieszaj, podgrzej. Posyp mąką ziemniaczaną, wymieszaj. Wiśnie mocno podgrzej, ale nie gotuj, ostudź.

3. Około 1/4 ciasta odłóż, resztę dość grubo rozwałkuj. Wyłóż nim okrągłą formę (najlepiej do tarty – jeśli trzeba formę natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia). Napełnij masą wiśniową, wyrównaj. Odłożone ciasto rozwałkuj, wytnij paski.

Ułóż na cieście, robiąc gęstą kratkę. Brzegi ciasta i końce kratki odetnij (piękną, ażurową kratkę możesz zrobić przy pomocy wałka cukierniczego do wycinania kratki). Wstaw do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika, piecz około 40 minut.

Do wiśni można dodać także skórkę z cytryny, ale ta limonkowa ma więcej aromatu

Wiśnie posyp mąką ziemniaczaną dopiero wtedy, gdy odparują (inaczej zrobi się kisiel). Dobrze wymieszaj

Ciasto na kratkę rozwałkuj na taką samą grubość jak ciasto w formie. Wytnij nożem lub dekoracyj- nym radełkiem takiej samej wielkości paski

Ciasto dość grubo rozwał kuj, wyłóż formę. Pamię taj, że ciasto półkruche w czasie pie- czenia trochę urośnie, bo zawiera proszek do pieczenia.

Schłodzoną masę wiśniową równomiernie rozprowadź na cieście. Dzięki temu, że owoce są gęste, a ciasto dość grube, nie trzeba go wcześniej podpiekać

Paski ułóż gęsto w jedną stronę, przykryj pozostałymi paskami, układając je w poprzek. Odetnij wystające brzegi ciasta

Czas przygotowania 65 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,30 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej