Tarta serowa z brzoskwiniami

Składniki na 10-12 porcji: 1 i ½ szklanki mąki pszennej, 12 i ½ dag margaryny lub masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka; Na masę: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), ½ szklanki cukru,3 jajka,1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 5 dag miękkiego masła lub margaryny, 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego, 6 średnich brzoskwiń.

Zdjęcie

Tarta serowa z brzoskwiniami /123/RF PICSEL
Tarta serowa z brzoskwiniami
/123/RF PICSEL

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło oraz żółtka, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.

Schłodzonym ciastem wylep spód i brzegi formy do tarty. Nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 15 minut. Przestudź.

Reklama

2. Brzoskwinie sparz, usuń z nich skórki. Podziel na pół i wyjmij pestki. Do miski włóż miękkie masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na puszystą masę.

Następnie, nie przerywając ucierania, dodaj jajka. Na koniec w kilku porcjach dodaj twaróg wraz z budyniem, ucieraj krótko, aż do połączenia składników.

3. Masę serową przelej na ciasto. Na wierzchu ułóż połówki brzoskwiń. Piecz 35-40 min w temperaturze 170°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 360 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej