Tarta serowa z papryką i ziemniakami

Składniki dla 4 osób. Spód: 20 dag mąki • 16 dag masła • żółtko • 2 łyżki śmietany 18 proc. • 1 łyżeczka cukru pudru • masło i bułka tarta do formy • szczypta soli. Farsz: 5 jajek • 400 ml śmietany lub jogurtu • 10 dag sera gouda • 25 dag różnych serów (brie, ementaler, grojer) • 5 dag sera typu lazur • papryka • 4 ugotowane ziemniaki • cebula • natka pietruszki • sól • pieprz • gałka muszkatołowa.

1. Mąkę wraz z cukrem pudrem i solą przesiej na stolnicę, dodaj zimne masło i posiekaj nożem. Dodaj śmietanę, żółtko i szybko zagnieć. Schładzaj w lodówce.

Reklama

2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj startą na tarce goudę, śmietanę lub jogurt, sól, pieprz oraz startą gałkę. Blachę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą wyłóż ciastem. Ułóż na cieście pozostałe sery, posiekaną natkę, paprykę i pokrojone ziemniaki.

3. Całość zalej masą jajeczną i piecz około 40 minut w temperaturze 180°C. Przez pierwsze 20 minut piecz przykryte. Podawaj z kleksem śmietany i świeżą natką pietruszki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej