Tarta szpinakowa

Składniki: 60 dag szpinaku, 30 dag mielonego twarogu, 10 dag pestek słonecznika, 15 dag masła, 25 dag mąki pszennej, 4 jajka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oliwy, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tłuszcz i mąka do foremy, trochę mąki do oprószenia stolnicy

Reklama

Szpinak oczyść, opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, posiekaj. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj trochę soli, masło oraz 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.

Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak, duś kilka minut, przestudź. Twaróg utrzyj z pozostałymi jajkami. Wymieszaj z masą szpinakową i słonecznikiem. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Formę wylep plackiem. Na spodzie rozsmaruj nadzienie serowo- szpinakowe. Tartę piecz ok. 45 minut w temp. 185 st.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej