Tarta z brokułami i łososiem, skropiona sokiem cytrynowym

Składniki na 8 porcji: 500 g brokułu • opakowanie ciasta francuskiego • 500 g filetu z łososia bez skóry • cytryna • kremówka • 2 jajka • ząbek czosnku • sól, pieprz • skórka z cytryny.

Reklama

1. Umyj brokuł, podziel na różyczki. Wrzuć do gotującej wody na 3-4 minuty. Odsącz.

2. Rozłóż ciasto na formie do pieczenia.

3. Pokrój łososia na 3-centymetrowe kawałki. Posól, skrop cytryną.

4. Wymieszaj jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, dodaj rozgnieciony czosnek. Wylej na ciasto (możesz je wcześniej podpiec w piekarniku). Wyłóż różyczki brokułu, kawałki łososia. Całość skrop cytryną i posyp skórką.

Piecz w piekarniku w temperaturze 190 st. 20-30 minut.

Nasza rada: do tarty pasuje sos śmietanowo-czosnkowy.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Olivia

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej