Tarta z budyniem i śliwkami

Składniki na 8-10 porcji: Na spód: 25 dag mąki pszennej, 10 dag zimnego masła lub margaryny, 10 dag cukru pudru, 2 jajka, szczypta soli. Na krem: 6 żółtek, 12 dag cukru pudru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 500 ml mleka. Ponadto: 10-12 śliwek np. cacanska rana lub herman.

Reklama

Przygotowanie:

1. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę oraz cukier puder. Wsyp sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajka i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut.

2. Schłodzonym ciastem wylep spód oraz brzegi formy do tarty. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i posyp fasolą lub grochem. Piecz 15 minut w temperaturze 180°C, następnie usuń papier z fasolą i piecz kolejne 15 minut. Wystudź.

3. Mleko wlej do rondla, zagotuj. Do miski włóż żółtka, wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy, zmiksuj na kogel-mogel. Następnie dodaj obie mąki, szybko zmiksuj.

Nie przerywając ucierania, do kogla-mogla powoli wlej gorące mleko. Następnie całość przelej do rondla, mieszając trzepaczką gotuj na średnim ogniu aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, rondel przykryj folią aluminiową (by na kremie nie zrobił się kożuch) i odstaw do wystudzenia.

4. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Pokrój w ósemki. Na wystudzony kruchy spód wyłóż krem budyniowy i udekoruj kawałkami śliwek. Ciasto przechowuj w lodówce.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 380 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej