Tarta z kiełbasą i żółtym serem

Składniki na 4 porcje: Ciasto: 20 dag mąki, 10 dag zimnego masła, 5 dag startego twardego żółtego sera, 2 żółtka, szczypta soli. Farsz: 30 dag żółtego sera, 10 dag kiełbasy, 3 jajka, 100 ml śmietany, sól, pieprz, szczypiorek do dekoracji.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1 Zagnieść ciasto ze składników, dodając zimną wodę. Wstawić do lodówki, najlepiej na godzinę.

2 Ser zetrzeć. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć. Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć formę. Piec 15 minut w 200°C. Następnie nałożyć ser, polać śmietaną z jajkami, na wierzchu ułożyć kiełbasę. Piec dalsze 30 minut. Udekorować szczypiorkiem.

Reklama

Przygotowanie: ok. 120 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej