Tarta z kremem adwokatowym

Składniki na kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 15 dag zimnego masła, 2 łyżki cukru pudru, żółtko, 2 łyżki zimnej wody, masło do wysmarowania formy. Na masę adwokatową: 1/2 l mleka, 3 łyżki miękkiego masła, 3 łyżki cukru, opakowanie budyniu waniliowego (na 3/4 l mleka), 100 ml likieru adwokat.

Przygotowanie 50 min • Porcja 359 kcal • Koszt porcji 7 zł • Przepis na 8 porcji.

Reklama

1. Łączę ze sobą mąkę, cukier puder i zimne masło. Dodaję żółtko i zimną wodę. Zagniatam kruche ciasto, a potem je rozwałkowuję.

2. Formę do tarty smaruję masłem i przenoszę na nią ciasto. Wylepiam dokładnie brzegi formy. Potem nakłuwam ciasto widelcem i wkładam do lodówki na 30 minut.

3. Rozgrzewam piekarnik do 180°C i wstawiam formę z ciastem. Piekę tartę około 15-20 minut. Odstawiam. Gdy ostygnie, wyjmuję ją z formy.

4. Budyń gotuję wg przepisu na opakowaniu, z mlekiem i cukrem. Zimny miksuję z masłem i adwokatem.

5. Wykładam krem na ciasto, dobrze rozsmarowuję. Na wierzchu układam umyte i osuszone truskawki, pokrojone w plastry, ew. ozdabiam miętą.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przepis jest prosty i tani, a ciasto lubiane przez domowników. Teresa Kropidłowska z Łąga

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej