Tarta z pianą i bitą śmietaną

Skład na 12 porcji: Ciasto: 200 g mąki pszennej ● szczypta soli ● łyżeczka skórki z cytryny ● 1 jajko ● 1 łyżka zimnej wody ● 100 g masła Nadzienie: ● 1 kg śliwek ● 2 białka ● 100 g cukru pudru ● łyżeczka soku z cytryny ● 125 g mielonych migdałów oraz ● 100 ml śmietany kremówki i 2 łyżki cukru pudru do ubicia

Przygotowanie: Wszystkie składniki do ciasta szybko zagniatamy, by ich nie ogrzać. Elastyczne ciasto zawijamy w folię i na godzinę wkładamy do lodówki, a potem wałkujemy, wkładamy do natłuszczonej formy i dobrze dociskamy do jej krawędzi. Kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy np. grochem, ryżem lub fasolą.

Reklama

Tak obciążone ciasto podczas pieczenia nie będzie się wybrzuszało. Pieczemy 15 do 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Ziarenka fasoli czy grochu oraz papier zdejmujemy, a ciasto zostawiamy w formie, aby wystygło.

Śliwki myjemy, kroimy na pół, pestki drylujemy. Połowy śliwek nacinamy wzdłuż jeszcze raz, ale tak, by nie przekroić ich do końca. Białka ubijamy (najpierw na małych, potem na większych obrotach) ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, sok z cytryny i mielone migdały.

Pianę z białek wykładamy na zimne ciasto. Śliwki układamy dekoracyjnie na pianie i wstawiamy na 15 do 20 minut do piekarnika o temperaturze 170°C. Schłodzone ciasto dekorujemy bitą śmietaną.

Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji około 1 zł

Wartość odżywcza 1 porcji 314 kcal Białko 18 g, Tłuszcz 22 g, Węglowodany 69 g.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej