Tarta z pieczarkami

Składniki na 12 porcji: 25 dag ryżu na risotto, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego, 25 dag pieczarek, 2 czerwone papryki, 2 małe pory, 20 dag kabanosów, 3 łyżki oleju, 3 gałązki tymianku, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 5 łyżek mleka, sól, pieprz

1. Bulion zagotuj. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj ryż. Mieszając, smaż dalej. Gdy ziarenka ryżu zrobią się szkliste, dolej porcjami wino oraz gorący bulion. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut.

2. Pieczarki oraz wszystkie warzywa oczyść. Potem razem z kabanosami pokrój je na kawałeczki i podsmaż całość na oleju. Dodaj posiekany tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Żółty ser grubo zetrzyj, domieszaj do ryżu. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

3. Masę ryżową rozsmaruj na spodzie żarodpornej formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu rozłóż podsmażone składniki. Jajko wymieszaj z mlekiem oraz odrobiną soli. Polej tym tartę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej