Tarta z pieczarkami i fetą

Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 2 jajka, 2-3 łyżki zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli. Farsz: 50 dag pieczarek, 1/2 puszki krojonych pomidorów cebula, 2 łyżki startego żółtego sera, 3 łyżki sera feta, olej do smażenia, 2 jajka, 2/3 szklanki śmietany 18 proc., łyżka mąki, sól, pieprz.

Przygotowanie 60 min • Porcja 470 kcal • Koszt porcji ok. 3,50 zł • Przepis na 6 porcji.

Reklama

1. Składniki na ciasto zagniatam, formuję kulę i wstawiam do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkowuję, przenoszę na formę do tarty i wyklejam blaszkę. Piekę około 15-20 min w 190°C. 

2. Pieczarki czyszczę i kroję każdą na 4 części, a cebulę w półplasterki. Podsmażam razem na oleju. Przyprawiam solą i pieprzem. Przekładam na tartę.

3. Na pieczarkach układam pomidory i pokruszoną fetę. Jajka miksuję ze śmietaną i mąką. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję ser, mieszam i wylewam na warzywa. Piekę około 25 min w 180°C.

Tarta łatwa do wykonania. Idealna na spotkania z przyjaciółmi. Anna Złotkowska z Wrocławia

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej