Tarta z pomidorami

Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 15 dag sera pleśniowego, 15 dag żółtego sera, 1 cebula, 2-3 dojrzałe pomidory, grubo mielony pieprz, listki bazylii.

1 Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli, jedno żółtko oraz posiekaną zimną margarynę. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut.

2 Ser pleśniowy pokrusz w palcach lub rozdrobnij widelcem. Żółty ser (edamski, morski, gouda, tylżycki) zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę obierz i poszatkuj.

Reklama

3 Pomidory natnij na krzyż, ułóż na sicie, sparz wrzątkiem i przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, a potem przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki.

4 Zimne ciasto rozwałkuj na cienki placek, wylep nim spód oraz boki formy do tarty. Spód ponakłuwaj gęsto widelcem, żeby powstająca para znalazła ujście. Wsyp pokruszony ser pleśniowy oraz starty żółty ser. Na wierzchu rozłóż pomidory. Oprósz je solą oraz pieprzem.

Piecz 30 min w 180 st. Udekoruj bazylią.

czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej